Hier moet je op letten bij duurzaam wassen

Hier moet je op letten bij duurzaam wassen

Duurzaam wassen begint bij bewustzijn. Elke wasbeurt heeft een impact op het milieu. Denk aan het waterverbruik, de energie die gebruikt wordt en de microplastics die via synthetische stoffen in de natuur terechtkomen. Door slim te wassen, kun je jouw ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen. Het is niet alleen beter voor de planeet, maar ook voor je portefeuille. Minder energieverbruik betekent immers ook een lagere energiefactuur.

Kies voor een energiezuinige wasmachine

De basis van duurzaam wassen ligt bij de keuze van de juiste wasmachine. Nieuwe modellen zijn een pak energiezuiniger dan oudere apparaten. Kijk bij aankoop zeker naar het energielabel. Wasmachines met een A-label verbruiken minder stroom en water, terwijl ze dezelfde waskwaliteit leveren. De aankoopprijs kan hoger liggen, maar dat verdien je vaak terug door een lagere energiekost.

Let ook op de capaciteit bij een keuze van de wasmachine. Voor een klein gezin volstaat een machine met een capaciteit van zes kilo meestal. Grotere machines verbruiken meer energie en water, wat overbodig is als je ze niet volledig vult.

Was op lagere temperaturen

Veel mensen denken dat je op hoge temperaturen moet wassen voor een schone was, maar dat is vaak niet nodig. De meeste kledij wordt perfect schoon op 30 of 40 graden. Door op lagere temperaturen te wassen, bespaar je energie. Moderne wasmiddelen werken bovendien uitstekend bij deze temperaturen, zelfs tegen hardnekkige vlekken.

Moet je toch een keer op 60 graden wassen, bijvoorbeeld voor handdoeken of beddengoed? Combineer dan verschillende stukken in één volle waslading om energie te besparen.

Vul de wasmachine optimaal

Een halflege wasmachine is een verspilling van water en energie. Zorg ervoor dat de trommel goed gevuld is, maar let erop dat je de machine niet overbelast. Veel moderne toestellen hebben een beladingssensor die automatisch de juiste hoeveelheid water en wasmiddel doseert.

Gebruik wasmiddelen met mate

Meer wasmiddel gebruiken, betekent niet dat je was properder wordt. Te veel wasmiddel kan zich ophopen in de stof en de wasmachine, wat slecht is voor je kleren, je toestel én het milieu. Kies voor ecologische wasmiddelen die biologisch afbreekbaar zijn en gebruik niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid.

Wil je nog duurzamer wassen? Probeer dan zelf wasmiddel te maken. Het is goedkoper, milieuvriendelijker en je weet precies wat erin zit.

Bescherm tegen microplastics

Synthetische stoffen zoals polyester en fleece stoten tijdens het wassen microplastics uit. Deze microscopisch kleine deeltjes komen via het afvalwater in rivieren en oceanen terecht. Een speciale waszak kan dit tegengaan door microplastics op te vangen. Je kunt ook bewuster kiezen voor kledij uit natuurlijke materialen, zoals katoen of linnen.

Droog je was aan de lucht

Een droogkast is een van de grootste energieverbruikers in huis. Door je kleren te drogen aan een wasrek of waslijn, bespaar je niet alleen energie, maar gaat je kleding ook langer mee. Droogkasten zorgen er namelijk voor dat stoffen sneller verslijten. Zeker op zonnige of winderige dagen is buiten drogen een eenvoudige én efficiënte oplossing.

Kleine inspanningen, groot verschil

Duurzaam wassen vraagt geen drastische veranderingen. Door te kiezen voor energiezuinige toestellen, te wassen op lagere temperaturen en minder wasmiddel te gebruiken, maak je al een groot verschil. Combineer dat met goede gewoontes zoals efficiënt beladen, lucht drogen en synthetische stoffen vermijden, en jouw impact op het milieu wordt meteen kleiner.

Duurzaam wassen is niet alleen beter voor de natuur, maar ook voor jouw portemonnee en de toekomst van onze planeet. Maak er een gewoonte van en inspireer anderen om hetzelfde te doen.